×

Opozorilo

JUser: :_load: Ne morem naložiti uporabniku id: 635

Natisni to stran

1. petankarski tabor za mladino Izpostavljeno

Ostalo Napisal  Ponedeljek, 21 Avgust 2017 11:29 velikost pisave zmanjšaj velikost pisave povečaj velikost pisave Galerija slik
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

1.      PETANKARSKI TABOR ZA MLADINO

4. avgust 2017 je bil nov pomemben mejnik v zgodovini slovenske petanke. Začel se je namreč 1. petankarski tabor za mladino v Velenju, ki ga je s pomočjo sponzorjev in ob podpori IO ZDPS organizirala Komisija za delo z mladimi. Tabor je trajal od petka, 4. 8., zjutraj do nedelje, 6. 8. zvečer. Udeležilo se ga je 12 otrok v starosti od 8 do 14 let. Tabor smo izvedli trije člani Komisije za mlade, Laura Bračič, Klemen Poljanšek in Miha Lazar. Pri prevozu v Velenje in nazaj pa so nam pomagali še Dušan Gorše, Edo Lazar in Simon Bračič, po Velenju samem pa tudi domačina Damjan Lukman In Sandi Čanč.

Bivali smo v Mladinskem centru Velenje, obroke pa so nam pripravljali v bližnjem gostišču Verdelj. Treninge smo izvedli na igriščih v Letnem kinu, ki nam je v teh pasje vročih dneh nudil tudi precej sence, tako da smo kljub visokim temperaturam program lahko izvedli po načrtih.

Za večerni program smo imeli na voljo dve dvorani v Mladinskem centru, kjer smo lahko preskusili tudi svoje spretnosti v namiznem tenisu, namiznem nogometu, biljardu in pikadu. Program večerne animacije sta pripravila Klemen Poljanšek in Miha Lazar, smeha in dobre volje pa je bilo obilo.

V petek in soboto smo izvedli po dva intenzivna treninga na dan,  v popoldanskem prostem času pa smo nameravali v petek ponuditi možnost raznih športov v športnem parku, a smo se zaradi visokih temperatur raje preselili v globoko senco pod košatimi drevesi pod Letnim kinom, v soboto popoldne pa smo se šli ohladit v Velenjsko jezero, kjer smo odkrili tudi sladoled Titovo Velenje.

Treningi so po začetnem ogrevanju potekali na treh postajah, kjer smo preskušali in nadgrajevali spretnosti v bližanju, tolki in taktiki. Vaje smo prilagajali starosti in predznanju skupine, tako da je vsak udeleženec lahko čim bolj napredoval. Rezultati so bili iz dneva v dan boljši, kar pa se je najbolj pokazalo v nedeljo na tekmi.

V nedeljo, 6. 8., smo izvedli ekipno tekmovanje med mladino in člani. Udeležence tabora smo razdelili v rdečo, The Rookies, in zeleno skupino, Novatos. Eno člansko ekipo so poleg treh voditeljev tabora dopolnili Dušan Gorše, Erika Sebanc in Simon Bračič, drugo pa so sestavili člani domačega kluba iz Velenja.  Dopoldne smo odigrali polfinalni tekmi, obe ekipi mladih in obe članski ekipi med seboj, popoldne pa sta bila na vrsti finalni obračun in tekma za 3. mesto. Igrali smo trojko, dvojko in posamezno, nato tekma v natančnem izbijanju, pa spet trojka, dvojka in posamezno.

V tekmi med mladinskima ekipama se je tehtnica za las nagnila na stran rdeče ekipe The Rookies, ki se je v finalu pomerila z ekipo Jagode (okrepljena ekipa trenerjev), zelena ekipa Novatos pa se je za 3. mesto pomerila z ekipo Velenja. Čeprav sta obe mladinski ekipi izgubili dvoboja z bolj izkušenimi igralci, pa so mladi dokazali, da so se naučili prevzemati odgovornost, razmišljati o igri ter voditi in spodbujati mlajše soigralce, kar je bil tudi glavni namen tekme.

Bistvo tabora pa nikakor ni bilo tekmovanje, ampak intenzivno delo na tehniki in razumevanju igre, predvsem pa ustvarjanje pogojev, da bi se mladi petankarji bolje spoznali in tesneje povezali med seboj, pa tudi z ostalimi petankarji. Medgeneracijsko druženje in zabava na igriščih, večerne vragolije in kopanje v Velenjskem jezeru so po mojem mnenju stkali nepozabne, trdne vezi med udeleženci različnih starosti, pa tudi med udeleženci in odraslimi petankarji, ki smo se ukvarjali z njimi in jih spodbujali. Motivacija za delo je bila izjemno visoka, želja po znanju in uspehu prav tako, starejši udeleženci pa so tudi lepo sprejeli nalogo, da poskrbijo za najmlajše, jim pomagajo in jih spodbujajo.

Tudi to dokazuje, da smo zastavili zdrave temelje za razvoj petanke med mladimi tudi v bodoče. Ob odhodu so vsi udeleženci zatrjevali, da se bodo tabora udeležili tudi v prihodnje, želijo pa si, da bi trajal vsaj pet dni.

Temu mnenju se pridružujemo tudi izvajalci tabora, saj je bil tokratni tridnevni program vsebinsko in časovno zelo natrpan in zato tudi bolj naporen in zahteven, tako za udeležence, kot za izvajalce.

Ob koncu bi se radi še enkrat zahvalili vsem udeležencem tabora za požrtvovalno delo in prijetno druženje, njihovim staršem, ki so naše delo podprli, predsedniku in IO ZDPS za podporo in pomoč pri izvedbi dejavnosti, pa tudi vsem sponzorjem, ki so nam pomagali, da je bila cena tabora za starše bolj prijazna. K sodelovanju vas vabimo tudi v bodoče!

 

Se vidimo prihodnje leto!                                              

                                                                               Laura Bračič, predsednica Komisije za delo z mladimi

Prebrano 1549 krat Nazadnje urejano na Ponedeljek, 21 Avgust 2017 11:50