Obvestilo igralcem petanke

Aktualno Napisal  Petek, 24 Marec 2017 10:52 velikost pisave zmanjšaj velikost pisave povečaj velikost pisave
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Mednarodna pravila igre so se v letošnjem letu nekoliko dopolnila in spremenila. Pomembno je, da s člani svojega kluba pregledate spremembe in jih na tekmovanjih ZDPS tudi upoštevate:

- Krog mora biti označen (zarisan), preden se vrže balinček.

- Če igralec pobere krog, ko še niso bile odigrane vse krogle, se krog postavi nazaj, vendar je samo nasprotnikom dovoljeno odigrati svoje krogle.

- Ekipa, ki je dobila žreb ali prejšnji obrat, ima en poskus, da vrže veljaven balinček. Če ta balinček ni veljaven, se preda nasprotniku, ki ga lahko položi na katerkoli veljavno pozicijo na označenem igrišču.

- Ekipa, ki je dobila pravico do meta balinčka, mora to storiti v največ 1 minuti. Ekipa, ki lahko postavi balinček po neuspešnem metu nasprotnika, mora to storiti nemudoma.

- Če igralec pobere odigrane krogle z igralne površine, ko imajo soigralci še neodigrane krogle, jih ne bodo smeli odigrati.

- Pometanje pred vrženo kroglo (kroglo, ki jo izbijamo) je prepovedano. Dovoljeno je zapolniti le eno (katerokoli) luknjo, ko jo je naredila krogla. Igralci, ki tega ne upoštevajo so kaznovani v skladu s pravili.

- Medtem ko sodnik meri, morajo biti igralci oddaljeni vsaj 2 metra.

- Brez sodnikovega dovoljenja ne sme noben igralec zapustiti igre ali igrišča. V nobenem primeru odsotnost ne bo vplivala na potek igre, niti na dolžnost soigralcev, da odigrajo krogle v določeni minuti. Če se igralec ne vrne do trenutka, ko mora odigrati svoje krogle, je za vsako minuto zamude odvzeta ena krogla.

- Med igro je prepovedano kaditi, tudi elektronske cigarete. Prav tako je prepovedana uporaba mobilnih telefonov.

 

Zapisal:

Simon Bračič

predsednik SK ZDPS

 

 

Prebrano 1099 krat