DP veterani 2014

Share

V soboto, 15.11.2014 smo prvič v zgodovini  petanke v Sloveniji,  v organizaciji in na igriščih dvorane ŠD Zarja izvedli veteransko DP.  Tekmovali smo v trojkah, klubska pripadnost ni bila pomembna, zato smo se malo pomešali med seboj, prav z razlogom, da bi vsi lahko igrali, čeravno morda kdo v klubu nima dovolj »starih« soigralcev. Sicer to še ni bilo čisto pravo veteransko prvenstvo (+55 let), kot po večini držav v Evropi, smo se pa ravno zaradi sorazmerno majhne baze igralcev petanke pri nas, odločili, da na tem prvenstvu lahko zaigrajo vsi, ki letos dopolnijo 50 let in več.

Pravzaprav sem nad udeležbo nekoliko  razočaran, saj je od 122 registriranih igralcev nad 50 let,  možnost igranja izkoristilo le 23, od tega velika večina »pravih« veteranov (nad 55 let). Pogrešal sem igralce s Štajerske, s Koroške, tudi iz vseh ostalih klubov. Je pa bila navkljub temu konkurenca huda, in borbe lepe. Sedem ekip se je potegovalo za naslov državnega prvaka, in igrali smo vsak z vsakim. Po šestih igrah (50 minut+obrat) so v polfinale napredovale najboljše štiri ekipe in igrale prva s četrto, in druga s tretjo. V polfinalu in finalu ni bilo časovne omejitve.

V finalu sta se pomerili ekipi CYMRU (ekipa se je s tem imenom prijavila še preden je TRK objavila podatek, da morajo vsi igralci nastopiti v klubskih dresih, Cymru  pa  po domače pomeni Wales-drese smo si z igralci Walesa izmenjali na Evropskem veteranskem prvenstvu, v katerih pa žal nismo smeli nastopiti) in KOMI VETERANI (Tatjana Šeruga je le dan poprej izpolnila normo). Po zelo izenačeni borbi, in vodstvu Komi veteranov v prvem delu igre, ter po uspešni menjavi v ekipi Cymru v drugem delu dvoboja, so na koncu le slavili »pravi« veterani, ekipa CYMRU.

Končni vrstni red:

1. mesto: CYMRU (Martin Lipovšek, Emsud Kreštič, Darc Erdeljc, Dušan Gorše)

2. mesto: KOMI VETERANI (Tatjana Šeruga, Dragan Antonijević, Vlado Rumiha)

3. mesto: ŽABCI (Eva Krajnc, Edo Lazar, Alojz Vengust, Rihard Rozman)

3. mesto: DOBRI (Angelca Lipovšek, Valentin Juvan, Rasim Đogić)

 

Vzdušje je bilo prijetno, borbe zanimive, je pa nekatere »veterane« zaradi celodnevne borbe na koncu že malo »jemalo«.
Bi pa rad pohvalil in se zahvalil še za lepo gesto našega bivšega predsednika Janeza Kobala, saj je ob petnajstletnici petanke v Sloveniji izdatno prispeval tudi k pokalom, ki so bili zato znatno večji kot sicer na DP in Tourih.