33. Mondial de Pétanque Midi Libre Millau – Aveyron

Share

 

Parc de la Victoire (12.8. - 17.8.2014)

LE MONDIAL DE MILLAU poteka enkrat letno sredi avgusta v Franciji (Aveyron). To je intenzivni enotedenski petanka festival, ki privablja legijo oboževalcev, da si ogledajo legendarne igralce v igri. V konkurenčnem petankarskem svetu, je naslov Millau, eden od treh najpomembnejših prvenstev na svetu.

Mestece Millau

Millau, mestece s 25.000 prebivalci, se nahaja v oddaljeni južno francoski regiji Jug – Pireneji. Millau je poleg tega, da njegovi prebivalci živijo za petanko, poznano predvsem po najvišjem visečem cestnem viaduktu na svetu, saj je visok kar 343 metrov ter dolg 2,5 kilometra in se nahaja na avtocesti med Parizom in Barcelono. Kako je petanka popularna v teh krajih pove dejstvo, da je na vsakem koraku, v parkih in igriščih, zaznati pripadnike vseh generacij, s petankarskimi kroglami v rokah. Igra se praktično na vsaki prosti površini.

Le Mondial de Millau

Prvenstvo Millau organizira igre v  posamezni kategoriji, igrah dvojic in trojk, igrah mešanih trojk (vsaj ena ženska na ekipo), dvojice in trojke v ženski disciplini, trojke veteranov nad 55 let, naključni žreb trojk v turnirju ''Grande Mêlée'' (Boulistenaute), turnir Trophée ESAF/ILONA (ki je namenjen za pomoč  otrokom), natančno izbijanje najboljših 8 igralcev v svetovnem rangu, ter tekmovanja mladincev, dečkov in cicibanov v vseh disciplinah. To je ogromno!

Na prvenstvu je skupaj nastopilo preko več tisoč igralk in igralcev iz številnih evropskih držav, med katerimi so seveda prednjačili Francozi, med nastopajočimi pa so bili tudi pripadniki iz drugih celin. Na prvenstvu je bilo več kot petindvajset držav iz vsega sveta.

Turnir se igra v Parc de la Victoire, prijetna oaza v samem središču mesta. Sredi parka se nahaja centralna arena, ki se imenuje Carré d'honneur. Arena je rezervirana za velike tekme in ima 16 igrišč. Okoli centralne arene se v parku nahaja še 339 dodatnih igrišč. Za igre v posameznih disciplinah in igrah dvojic ter trojic, je vseeno to število igrišč precej majhno. Zato so v okolici mesta tudi dodatna igrišča, ki se nahajajo na dveh šolskih igriščih, na terenih ob igriščih za golf in bowling. Igralci se soočajo z vsaj štirimi različnimi vrstami površin, od neenakomernega cementa, ki je zaključen s tanko plastjo majhnih kamenčkov, do igrišč z glino, kamenjem in hudourniki. Za bližalce so ta igrišča velik izziv. Igralci, ki niso sposobni vreči krogle z natančnostjo in pravilnim spinom, nimajo kaj dosti možnosti za zmago.

Za vsak dogodek je potrebna prijavnina 5 evrov na igralca. Letos je turnir za posameznike privabil 2.974 igralcev, v igri dvojic 1611 ekip, v igri trojk 1233 ekip, v igri mešanih trojk pa 447 ekip. Prav tako je bilo prijavljenih tudi 397 ženskih dvojic in 228 ženskih trojk. Nagradni sklad je približno 1.500 evrov na zmagovalca. Ženske imajo manjši dobitek, zaradi manjšega števila vpisov.

Vsak večer med tekmovanjem so tudi tolažilni turnirji, ki se imenuje Mondialitos. Tudi ta turnir je kakovosten in dobro financiran.

Slovenci na turnirju

Letošnjega turnija Le Mondial de Millau se je udeležila tudi skupina dvanajstih slovenskih petankarjev, ki je na kraj prizorišča, s krajšimi postanki, prispela po 16 urah vožnje.

Pod slovensko zastavo so nastopali; Miha Butinar, Marko Živič, Adam Sefič, Janez Kutnar, Klemen Poljanšek, Dragan Antonijevič, Simon Bračič, Alja Puh, Tatjana Šeruga, Marjana Živič, Erika Sebanc in Darinka Kujavec. Naši predstavniki so se v močni mednarodni konkurenci v vseh disciplinah uvrstili v prvo polovico nastopajočih.

Povezave

http://www.millau-petanque.com/
http://www.boulistenaute.com/modules/news/index.php?storytopic=101&storynum=8

Video