Sloga v dvanajsterici najboljših ekip v Evropi

Share

Minuli vikend, 27. in 28. julija, je žreb za B skupino prvega kroga EuroCupa 2013 na Švedskem soočil ekipe Slovenije, Slovaške, Avstrije, Danske, Švedske in Jerseya.

Na Švedskem je slovenske barve v mestu Malmö zastopala ekipa ŠD Sloga, ki si je to priložnost prislužila z osvojitvijo naslova državnega ekipnega prvaka v lanski tekmovalni sezoni.

Cilj, ki si ga je ekipa zastavljala še pred odhodom na prizorišče ekipnih tekmovanj in se je glede na igralsko formo zdel realen in dosegljiv, je bil seveda uvrstitev med dvanajsterico najboljših, ali povedano bolj konkretno: osvojitev najmanj tretjega mesta v dani konkurenci prvega kroga EuroCup 2013.

Tako sobotni kot nedeljski tekmovalni dan se je uradno pričel ob 9. uri zjutraj, posamične tekme pa so bile zaradi števila ekip, ki naj bi se dnevno pomerile med seboj, in s tem posledično organizacijske (predvsem časovne) umestitve tekmovanj 'okrnjene' na igre dvojih trojk in treh dvojk.

Prvi slovenski nasprotnik je bila Avstrija, v njihovi ekipi pa je bilo moč prepoznati kar nekaj znanih obrazov, saj smo jih že imeli priložnost srečevati na številnih tekmovanjih za Centrope Cup. Na relativno hitrih in mivkasto prašnih terenih ob Bouletoftahallen, kjer so se tekmovanja odvijala, so se znatno bolje znašle postave, ki jih je namislil vodja ekipe Jože Skrbinek, zapisal in ga za časa tekmovanj uradno zastopal pa Miško (Miha Butinar), med drugim tudi dežurni fotoreporter na dogodku. Vse igre trojic in dvojic so se namreč končale s točkami za Slovenijo.

Rezultat 5:0 proti Avstriji je večji del ekipe opogumil tudi za tekmo s precej zahtevnejšim nasprotnikom, pa tudi enim od favoritov tega kroga tekmovanj, Švedsko. In čeravno se je švedska ekipa dejansko izkazala za precej trši oreh kot njihovi predhodniki po žrebu, pa po odigranih tekmah z (morda celo pričakovanim) izkupičkom 4:1 za Švedsko nek splošen vtis med igralci ni bil povsem porazen. Z nekaj malega analize so vodja, navijač in igralci prišli do zaključka, da po igri za švedsko ekipo slovenska ne zaostaja kaj dosti, bi pa morda lahko z nekaj več dela na večji psihični pripravljenosti in samozavesti že lahko konkurirali tudi takšnim, pregovorno sicer močnejšim ekipam.

Sobotni zaključni dan ekipnih tekmovanj je Sloveniji postregel še z enim nasprotnikom, t.j. nasprotnikom, ki je bil na dotičnem tekmovanju najverjetneje najbolj podcenjen - Jerseyem. Simpatična in zgovorna ekipa znatno starejših, a toliko bolj navdušenih ljubiteljev petanke z manjšega otoka v bližini Francije, je sicer igrala nadvse srčno, a igralsko precej slabše od slovenskih postav in nazadnje, tako kot Avstrija, proti Sloveniji ostala brez ene same osvojene točke.

Sobotni del tekmovanj so Slogaši tako zaključili povsem po lastnih željah in v tihem pričakovanju, da si v nedeljskem delu tekmovanj s povsem realno zmago nad Slovaki že zagotovijo svojo uvrstitev v drugi krog tekmovanj EuroCupa 2013.

In priložnost za dosego zadanega cilja so še kako izkoristili. Slovaško ekipo je za Švedsko pod netipično vročim soncem na igriščih Bouletoftahallen dočakala usoda avstrijske in Jerseya. Sloga se je z zmago 5:0 nad Slovaki tako že uvrstila v nadaljni krog ekipnih tekmovanj.

Zaključni boji z Dansko so bili tako bolj ali manj le še prestižnega pomena oz. že nekakšna priprava na oktobrska soočenja s precej močnejšimi nasprotniki. Igralsko in tehnično izpiljeno dansko moštvo je sicer takoj pokazalo svoje zobe, a je slovenski postavi na koncu vseeno uspelo iztržiti častno točko. Tudi po tej tekmi so se v ekipi ustvarila mnenja, da bi z nekaj več predpriprav ne bilo tako zelo nedosegljivo iztržiti še kakšno točko več.

Utrip in vzdušje v ekipi, na igriščih in siceršnje bivanje v velikem, lepem in nadvse dragem švedskem Malmu je v svoj objektiv pridno lovil Miha Butinar, zato si na spodnji povezavi lahko ogledate tudi njegov mini jagodni izbor fotografij, ki so nastale tekom minulega vikenda.

Utrinki iz Euro Cupa 2013 na Švedskem

V začetku oktobra 2013 pa ste vsi lepo vabljeni na igrišča Sloge, kjer se bo za uvrstitev v evropski Final Four naša ekipa pomerila z ekipnimi državnimi prvaki Italije in Belgije.